Stiati ca …

 • Prima femeie medic din România a fost Maria Cuţarida-Crătunescu (d. 1919).
 • Anghel Saligny construieşte în premieră mondială la Brăila şi la Galaţi silozuri din beton armat (pentru poduri).
 • Poetul Barbu Paris Mumuleanu este creditat drept cel care a ridicat limba română de la stadiul de dialect al ţăranilor la rangul de limbă literară.
 • În 1771 apare la Timişoara ziarul „Temeswarer Nachrichten” (Ştirile Timişoarei), primului ziar apărut pe teritoriul României şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei.
 • Iluministul Iosif Paşca, protopop al tractului Periceiului, este autorul lucrării Istoria Bibliei cu întrebări şi răspunsuri (1813) – prima de acest gen în limba română.
 • Prima ascensiune din România cu un balon a avut loc în anul 1815 la Iaşi.
 • În anul 1836 apar primele acţiuni concrete în domeniul muzeisticii din România. Deşi în secolul al XIX-lea existau mai multe colecţii particulare, abia în 1836, din iniţiativa pictorului Carol Valstein, este deschis primul muzeu cu scop declarat educativ. Muzeul a funcţionat în două săli ale Liceului Sfântul Sava din Bucureşti. În a doua jumătate a secolului XIX, prin efortul lui Alexandru Odobescu, ia fiinţă primul muzeu din România, în adevăratul sens al cuvântului, Muzeul Antichităţilor Naţionale.[2]
 • Bucureşti a fost primul oraş din lume iluminat cu petrol, în anul 1858.
 • Prima ascensiune din România a unui balon cu pilot român a avut loc la 9 iunie 1874, la Bucureşti.
 • Timişoara a fost primul oraş european iluminat stradal cu energie electrică, în anul 1884.
 • În anul 1885 medicul român Victor Babeş scrie primul tratat de bacteriologie din lume.
 • Alexandru Ciurcu construieşte în 1886 prima ambarcaţie cu reacţie din lume.
 • Primul spectacol cinematografic din România a avut loc la Bucureşti, la data de 27 mai 1896.
 • Prima sală de cinematograf din Transilvania s-a înfiinţat în anul 1901, la Braşov.
 • Românul Henri Coandă construieşte primul avion cu reacţie din lume în anul 1910.
 • Creditul Minier, înfiinţată în 1919, a fost prima societate petrolieră cu capital exclusiv românesc.
 • În anul 1920 Emil Racoviţă înfiinţează la Cluj primul Institut de Speologie din lume.
 • În anul 1924, Regina Maria participă la prima campanie publicitară de tip endorsment din lume (pentru marca Pond’s).
 • Se înfiinţează la Bucureşti în anul 1952 Institutul Naţional de Gerontologie “Ana Aslan”, primul institut de geriatrie din lume.
 • În 1961 la Timişoara a fost pus la punct MECIPT-1, primul calculator din România construit într-o universitate.
 • Primul zbor în spaţiul cosmic al unui român, pilotul de aviaţie Dumitru Prunariu, a fost efectuat la data de 14 mai 1981.
 • Balonul Mihai Bravul a fost primul aparat de zbor al României.
 • Primul muzeu din judeţul Sălaj a funcționat începând cu 1880 în Zalău.

Aurora Gruescu (n. 11 mai 1914, Oituz, jud. Bacău – d. 2005). Prima femeie inginer silvicultor din lume, prima româncă intrată în Guinness Book of Records.

BAZIL GH. ASSAN (1860 – 1918) Inginer, inventator, industrias, primul romin care a calatorit in tinuturile arctice si in jurul lumii. El a fost proprietarul autoturismului inregistrat cu nr. 1 in Bucuresti (1900), un Panhard decapotabil de 15 CP, fabricat la Liège (Belgia).

Rachetele expediate de la Cape Kennedy si aripile “Delta” au fost inventate la Sibiu înca din 1555!

Radioactivitatea artificiala a fost descoperita de o savanta de la Facultatea de Stiinte Bucuresti – Stefania Maracineanu, si însusita apoi de Marie Curie.

Petrache Poenaru inventeaza in anul 1827 predecesorul stiloului modern: “condei portaret, fara sfârsit, alimentându–se singur cu cerneala”.

Petre Cristea este primul și singurul român ce a câștigat Raliul Monte Carlo la ediția din 1936, avându-l ca copilot pe Ion Zamfirescu.

George (Gogu) Constantinescu a fost cel care a inventat primul schimbător de viteză.

Ion Paulat (n. 1 aprilie 1873, satul Cioara-Radu Vodă, astăzi Comuna Bărăganul, județul Brăila – d. 20 iulie 1954, București) a fost un inventator român care a construit primul hidroavion cu fuzelaj în 1911.

In zona Olteniei se inregistreaza cea mai veche locuire in bordeie din lume(18,000 ani inainte de Christos), cea mai veche activitate de minerit, cel mai vechi tarnacop de miner descoperit vre-o data, cea mai veche activitate metalurgica a aramei din lume (8,000 ani inainte de Christos), cea mai veche scriere din lume (tablitele de la Tartaria, judetul Alba 5-6.000 inainte de Christos). Tot aici s-a inventat arcul, au aparut primele furnale din Europa, si tot de aici au plecat si s-au format celelalte popoare indo-europene si nu numai cum ar fi: iranienii, carienii, italicii, frygienii, scitii, cimmerienii, triburile iberice, bascii, sarmatii, elenii (ahei si dorieni), fenicienii….etc.

Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie inginer din lume.

Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălțime și o lățime de 25 m. Alte dimensiuni: lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lățimea nasului: 4 metri.

Smaranda Gheorghiu – prima femeie din lume exploratoare a Polului Nord.

Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar de 2,75 x 3.80 cm.

Maria Virginia Andreescu Hareţ (n. 1894, Bucureşti – d. 1962, Bucureşti)
Maria, nepoata marelui peisagist român Ion Andreescu, a devenit prima femeie-arhitect din lume şi a fost soţia savantului Spiru Haret.

1884, Timișoara devenea primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric.

Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. Zimbrulu și Vulturulu, gazetă bisăptămânală politică și literară și primul ziar de orientare unionistă, a apărut pe 3 iulie 1850, la Iași. Un exemplar din 1858, expediat către un destinatar din Galați, a fost achiziționat în anul 2007 de către colecționarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 USD (830.000 euro). Valoarea ridicată a exemplarului este dată și de faptul că acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume).

Soprana Alma Gluck, una din cele mai faimoase artiste licrice ale lumii și prima cântăreață de operă care a reușit să vândă 1 milion de înregistrări, s-a născut La Iași, pe 11 mai 1884.

Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcția are o înălțime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei și fost realizată între anii 1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpația, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.

Strada Sforii din Brașov este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei (după Spreuerhofstraße din Germanania și Parliament Street din England Anglia). Strada are 83 de metri lungime, iar lățimea ei este cuprinsă între 1,11 și 1,35 m.

Rețeaua de transport în comun de suprafață din București este cea de a patra cea mai mare din Europa (și una dinte cele mai dense de pe continent, transportând 2,3 milioane de pasageri pe zi).

Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume.

Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa.

Sarmiza Bilcescu (n. 27 aprilie 1867 – d. 26 august 1935) a fost prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume Doctor în drept.

Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigație create de mâna omului (după Canalul Suez și Canalul Panama).

Există o religie născută pe teritoriul României și care este astăzi este răspândită în Statele Unite ale Americii, Scoția, Țările de Jos și Ungaria. Este vorba desprecredința unitariană, care a apărut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI-lea.

Cea mai lungă poezie de dragoste din lume este Luceafărul, de Mihai Eminescu.Un record “oficializat” în februarie 2009.

Cel mai vârstnic atlet din lume care a câștigat o probă de maraton este românca Constantina Diţă. Aceasta a câștigat proba în 2008, la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, la vârsta de 38 de ani.

Pilotul de curse cu cea mai îndelungată carieră este românul Laurențiu Moldovan: 39 de ani și 364 de zile.

Amfetaminele au fost descoperite și sintetizate pentru prima dată în lume de către românul Lazăr Edeleanu. Tot Lazăr Edeleanu este și inventatorul metodei moderne de rafinare a petrolului.