Premiul Nobel

Patru personalitati de origine romana figureaza in palmaresul celor innobilati cu premiul Nobel, pana in prezent.

  1. George Emil Palade, Fiziologie sau Medicină, 1974
  2. Ioan Moraru, Pace, 1985
  3. Elie Wiesel, Pace, 1986
  4. Herta Müller, Literatură, 2009
  5. Stefan W. Hell, Chimie, 2014

Gheorghe Emil Palade

Prezentat in enciclopediile lumii ca „om de stiinta american de origina romana”, Gheorghe Emil Palade a fost laureat al premiului Nobel pentru stiinta si medicina, in anul 1974. Este cunoscut ca specialist in domeniul biologiei celulare. Nascut la Iasi, in anul 1912, Gheorghe Emil Palade a absolvit Universitatea din Bucuresti, iar in timpul razboiului a fost medic militar. La scurt timp dupa razboi, s-a casatorit cu fiica industriasului Nicoale Malaxa si a parasit rapid Romania, intuind viitorul comunist al acesteia. Palade si-a desfasurat aproape intreaga activitate in SUA, unde s-a bucurat de o pretuire deosebita, unde a fost distins cu nenumarate ordine si premii si unde s-a stins din viata la varsta de 96 de ani.

Ioan Moraru

Este singurul roman care, in momentul decernarii premiului Nobel pentru pace, pentru anul 1985, se afla pe teritoriul tarii, fara sa fi emigrat nicaieri. Premiul i-a fost acordat impreuna cu alti doi participanti, americanul Bernard Lown si rusul Mihail Kuzin, constituiti in organizatia „International Physicians for the Prevention of Nuclear War” (in traducere, „Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”). In timp ce americanul si rusul au fost ovationati in tara lor pentru performanta, in Romania lui Ceausescu, Ioan Moraru a ramas un anonim. Conducerea de atunci nu avea nevoie de alte somitati decat numai „tovarasa”.

Elie Wiesel

Elie Wiesel s-a nascut ca cetatean roman la Sighetu Marmatiei, in anul 1928, fiind amintit in enciclopedii ca cetatean american naturalizat, nascut in Romania. Dupa ocuparea Ardealului de Nord, si-a continuat sudiile la Debrecen si Oradea, de unde a fost exmatriculat de autoritatile maghiare, ca evreu. La 16 mai 1944, a fost transportat la lagarul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau si Buchenwald. Supravietuitor al Holoclaustului, a ajuns scriitor, ziarist si filosof, fiind distins cu premiul Nobel pentru pace in anul 1986. La 5 iunie 2009, cetateanul american Elie Wiesel, nascut la Sighetu Marmatiei, ca cetatean roman, a revenit la Buchenwald, insotindu-l pe presedintele SUA Barack Obama si pe cancelarul german,Angela Merkel, intr-o vizita comemorativa.

Herta Muller

Nascuta in Banat, langa Timisoara, in anul 1953, Herta Muller a fost distinsa cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 2009. Enciclopediile o citeaza ca „nuvelista germana, nascuta in Romania”. Presa a relatat mult depre Herta Muller, nu este cazul sa revin. Atata retin ca, in drum spre gloria mondiala, a trebuit, mai intai, sa paraseasca tara natala.

Stefan Hell

Premiul Nobel pentru Chimie a fost castigat de un cetatean german nascut la Arad, Stefan Hell, impreuna cu Eric Betzig si William Moerner. Hell este si membru de onoare al Academiei Romane. Cei trei au primit distinctia pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente de super-rezolutie. Ceilalti doi premiati cu Nobel sunt americani.

Un Nobel ratat: Constantin Paulescu

In anii 1920 si 1921, doctorul roman N. Paulescu publica in Franta si Belgia mai multe articole privitoare la descoperirea insulinei, cea care va solutiona vindecarea diabetului, incurabil la acea data. Propunerea pentru premiul Nobel a venit insa abia in 1923, cand premiul a si fost atribuit profesorilor Frederick G. Banting si John J. R. Macleod de la University of Toronto (Canada). Pur si simplu, pe Paulescu nu l-a propus nimeni. Sunt greu de stabilit motivele. Pe de o parte, era un cvasi-anonim, pe de alta parte, nu l-au favorizat in ochii lumii civilizate vederile sale de extrema dreapta si fatis antisemite, pentru care istoria l-a judecat aspru.

Un premiu pierdut la mustata: Lucian Blaga

In anul 1956 – stim ce insemna pentru Romania acea perioada – profesorul Basil Munteanu, aflat la Paris, si poeta Rosa del Conte, au inaintat la Stockholm documentatia pentu decernarea premiului lui Lucian Blaga. Tocmai cand propunerea era sa izbuteasca, lovitura a venit de la Bucuresti: statul roman nu si-a dat asentimentul pentru premierea poetului, socotit „burghez”. In acel an, premiul pentru literatura a fost acordat poetului spaniol Juan Ramon Jimenez, decedat doi ani mai tarziu.

Academicianul Stefan Procopiu

Cazul Stefan Procopiu este excelent sintetizat de Jurnalul National, astfel: „Academicianul Stefan Procopiu este cel care a calculat cu un an inaintea savantului Niels Bohr momentul magnetic al electronului, numit si „magnetonul”, ce avea sa poarte numele Bohr-Procopiu”. Premiul Nobel a fost acordat prietenului sau danez pentru simplul motiv ca mediile academice romane nu s-au ocupat de formalitati. Dar a ramas cunoscut la nivel mondial „efectul Procopiu” si „fenomenul Procopiu”. Procopiu este savantul european recunoscut pentru contributiile in domeniul magnetismului pamantesc, de aceea a trecut si el „la mustata” pe langa laurii prestigiosului premiu Nobel.