Larisa Iordache

Larisa Iordache

Larisa Iordache (n. 19 iunie 1996, București) este o gimnastă română, medaliată olimpică în 2012 cu echipa și de 11 ori medaliată europeană. S-a antrenat la Colegiul Național Sportiv „Cetate Deva” o perioadă destul de lungă, fiind apoi transferată la lotul olimpic de la Izvorani. La momentul actual se antrenează alături de lotul feminin de gimnastică al României la Complexul Sportiv „Lia Manoliu” din capitală.

Larisa Iordache s-a născut la București pe 19 iunie 1996 și provine dintr-o familie de sportivi. Fratele ei face fotbal de performanță, mama ei a făcut handbal, iar tatăl fotbal. S-a apucat de gimnastică total întâmplător, după ce a fost remarcată în parc de către o antrenoare de la Dinamo pentru ambiția de care dădea dovadă încercând să meargă pe role. A cucerit prima medalie de campioană națională la 8 ani, la concursul „Mica Gimnastă”.

„E unică în gimnastică”, o caracterizează Mariana Bitang pe Larisa, despre care mai spuns că: “Are explozie, are viteză, este o combinație între dificultate acrobatică și veleități artistice. Pe Larisa e dificil să o bagi într-un tipar. Tot ce-mi doresc este ca ea să fie un nou reper în gimnastica mondială, precum celelalte campioane ale noastre. Să fie Larisa Iordache!”.

Cariera la junioare

Larisa s-a remarcat prin numeroase medalii la o mulțime de competiții naționale și internaționale. Este multiplă medaliată la Campionatul European din 2010, unde a câștigat o medalie de aur, două de argint și una de bronz; 6 medalii la Festivalul Olimpic European De Tineret din care 3 de aur și 3 de argint.

Cariera la senioare

Campionatele Europene 2012 de la Bruxelles

Campionatul european din 2012 a fost primul ca senioară al Larisei Iordache. Competiția a fost găzduită de orașul Bruxelles în perioada 9–13 mai. Larisa a participat în calificări la proba pe echipe, executând la fiecare aparat la fel ca și în finală, unde delegația României a obținut prima medalie de aur.

A urmat proba finală la bârnă, Iordache s-a clasat pe a doua poziție după campioana olimpică de la Atena, Cătălina Ponor. La sol lucrurile au stat complet invers, gimnasta a cucerit medalia de aur având o dificultate de 6,4 și execuția bună care i-au asigurat prima treaptă a podiumului cu nota finală de 15.233, urmată de tripla medaliata olimpică, Cătălina Ponor.

Larisa Iordache a obținut trei medalii.

Campionatele Mondiale 2013 de la Anvers

Larisa Iordache a participat la primul ei campionat mondial în 2013, la Anvers. În faza calificărilor a obținut cele trei finale dorite, la Individual compus, sol și bârnă. Prima finală a fost cea la Individual compus unde gimnasta s-a clasat în afara podiumului, pe a patra poziție. La bârnă, Larisa a ratat și de această dată, la același aparat ca în finala de la Individual compus. Chiar dacă bârna era aparatul ei forte și era singura favorită să obțină prima treaptă a podiumului, a clacat obținând o notă sub 14. În finala de la sol Larisa a obținut prima și ultima ei medalie la Anvers, bronzul. Ea a fost depășită de campioana la Individual, vicecampioana la sărituri și medaliată cu bronz la bârnă (la aceleași campionate mondiale), Simone Biles (America) și de italianca Vanessa Ferrari.

Campionatele Europene 2013 de la Moscova

La cel de al doilea campionat european de senioare, Larisa Iordache a obținut câte o medalie la fiecare aparat, cu excepția paralelelor. Competiția s-a desfășurat la Moscova în perioada 17–21 aprilie. Primele două zile au fost ocupate de calificări pentru finale. Larisa s-a calificat în finala de la Individual compus, sărituri, bârnă și sol. În cea de a treia zi de concurs a avut loc finala la Individual compus unde românca a obținut medalia de argint fiind întrecută de rusoaica triplă medaliată olimpică Aliya Mustafina. Următoarea finală a fost cea de la sărituri, Larisa câștigând și acolo argint, în fața ei clasându-se doar elvețianca Giulia Steingruber. Ultima zi a fost și cea mai benefică pentru gimnastele României, fiecare obținând câte două medalii. Larisa Iordache reușește o execuție foarte bună la bârnă cu o dificultate 6,4 și un scor final de 15,266 după ea clasându-se Diana Bulimar. La sol Larisa a stat pe a doua treaptă a podiumului în fața colegei ei de generație, dar în spatele campioanei mondiale din 2011, Ksenia Afanasieva.

Per total, echipa a câștigat șase medalii, dintre care patru ale lui Iordache.

Campionatele Europene 2014 de la Sofia

Una dintre cele mai bune competiții pentru Larisa au fost Campionatele Europene de la Sofia din 2014, unde a fost cea mai titrata gimnastă. A fost singura dintre sportive care a participat la toate finalele pe aparate și a câștigat aurul la proba pe echipe și la sol, argintul la bârnă și bronz la sărituri. La aceeași competiție a fost numită și „Miss European Championships”.

Campionatele Mondiale 2015 de la Glasgow

Dupa o prestație slabă avută vinerila calificările probei pe echipe, în ziua de joi 29 octombrie 2015 Larisa Iordache a reușit să obțină nota 14,766 la bârnă (cea mai mare notă dintre toate cele 24 de concurente), plasându-se temporar pe locul al șaptelea. Cele 14,475 obtinute la sol au dus-o pe locul cinci; a urmat un punctaj de 15,066 la sarituri urcând astfel până pe locul patru, la o mică diferență de chinezoaica Shang. În ultima probă, cea de paralale, Larisa a reusit să obțină încă 14,800 iar cu totalul de 59,107 a ciștigat medalia de bronz, singura medalie a delegației de gimnaste române la acest concurs.

Share