Maria Cuțarida-Crătunescu

Maria Cuțarida-Crătunescu

Maria Cuțarida-Crătunescu (n. 10 februarie 1857, la Călărași – d. 10/16 noiembrie 1919) a fost un medic român renumită pe plan internațional, prima femeie medic din România. Militantă feministă activă, a înființat în 1897 Sociatatea maternă, iar 1899 a organizat prima creșă din țară.

Și-a făcut studiile liceale la Școala Centrală din București și apoi la Zürich. Tot la Zürich, în anul 1877, s-a înscris la Facultatea de Medicină. La puțin timp s-a transferat la Universitatea din Montpellier, unde şi-a susținut teza de licență. A făcut stagiul de spital și de pregătire pentru doctorat la Paris, iar în 1884 a devenit doctor în medicină.

S-a întors în țară în toamna aceluiași an și a trecut cu magna cum laude examenul de echivalare a diplomei din străinătate, examen necesar pentru a obține dreptul de liberă practică. Și-a deschis o clinică particulară, însă, cum pacienții erau reticenți, a făcut și cerere către Spitalul Brâncovenesc pentru un post de medic secundar la secția “Boli ale Femeilor” (teza lucrării sale de doctorat a fost despre cancerul uterin).

A fost respinsă fără vreo explicație, oferindu-i-se un post de profesoară de igienă. În 1885 a reușit să ocupe un post de medic secundar la Spitalul Filantropia din București, unde acorda consultații gratuite. În 1886 a devenit șef al catedrei de igienă de la Azilul “Elena Doamna”, iar din 1891 al secției de ginecologie de la Filantropia. În 1894, însă, profilul secției unde lucra a fost schimbat din ginecologie în chirurgie ginecologică, Maria Cuțarida-Crătunescu fiind nevoită să își dea demisia.

A lucrat la Spitalul Brâncovenesc, Spitalul Filantropia și Fabrica de Tutun din București (s-a ocupat de asistența medicală a 2000 de muncitoare). Maria Cuțarida-Crătunescu a înființat Societatea Maternă (1897) și a organizat prima creșă de fabrică (1899).

În 1897 inițiază înființarea societăților Leagănul și Societatea Maternă, ultimei dedicându-i-se în totalitate, pentru ca în 1904 să renunțe la cabinetul particular. În 1898 devine vicepreședinte a societății Cultura și ajutrul femeii. În 1899 la Fabrica de Tutun pune bazele primei creșe interne de fabrică din România care oferea ajutor mamelor muncitoare cu copii.

A participat la congrese internaționale medicale și feministe (1900 – Paris, 1907 – Bruxelles, 1910 – Copenhaga). În timpul Primului Război Mondial ocupă funcția de medic primar la Institutul și Internatul Evanghelic (Spitalul Militar temporar nr. 134). După război se retrage din activitatea medico-socială din cauza problemelor de sănătate.

Share